TBHQ – co to takiego?

Szkodliwość zupek chińskich wydaje nam się czymś oczywistym. Wiele mówi się o tym, że nie powinniśmy jeść ich za dużo. Ale co tak naprawdę sprawia, że zupki błyskawiczne, które smakują nam przecież tak bardzo, stają się dla nas toksyczne?

Co jeśli zjemy za dużo TBHQ?

TBHQ to szkodliwy konserwant, który znajduje się w zupkach chińskich. Jego maksymalne spożycie powinno wynosić 0, 5 miligrama na kilogram masy ciała. Co jednak wydarzy się, jeśli zjemy go za dużo, na przykład spożywając jedną zupkę chińską dziennie? Zacznie się od mdłości i wymiotów. Jeśli takie objawy się u nas pojawią, powinniśmy udać się do lekarza, zanim zrobi się gorzej. Później może pojawić się dzwonienie w uszach i uczucie duszenia się oraz inne problemy z oddychaniem. W związku z tym, może się okazać, że zemdlejemy, co może okazać się być dla nas bardzo niebezpieczne. Możemy też czuć niepokój i wywołać w ten sposób różne problemy psychiczne. Co prawda obecnie nie uważa się tej substancji za truciznę, ale z pewnością nie jest ona dla nas bezpieczna, więc nie powinniśmy spożywać jej w przesadnym nadmiarze.

 

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *